30 Mayıs 2011 Pazartesi

SAP Geliştirme (Workbench) Ortamları - 1

SAP'de Kod Düzenleyicileri:

- SE80 - Gelişmiş ABAP kod editörü:
- SE38 - ABAP düzenleyicisi:

Repository Browser üzerinden >Program< seçilir. Program ismi girilir. Program isimleri X,Y veya Z harfi ile başlamalıdır. Diğer harflerle başlayan programların sahibi SAP’dir. Eğer X,Y veya Z ile başlamayan bir program ismi oluşturduysanız ve SAP de aynı program ismi ile müşterilerine program yayınlamak istediğinde SAP’nin programı, sizin programı ezer ve yaptığınız geliştirme kaybolmuş olur. Bu yüzden SAP için X,Y veya Z harfleri ile başlayan programları müşteriye özgü program olarak kabul eder ve bu programlara dokunmaz. SAP’de kod yazacağımız ortam burasıdır. Bu yüzden bu işlem kodlarını (SE80 veya SE38) iyi bilmek gerekir. SAP’de programlar etkin olduğunda çalışır. Bu yüzden oluşturduğumuz program şimdilik etkin değildir. Etkinleştirme işlemi ile aynı zamanda hem programı kaydetmiş, hem sözdizimi (Syntax) kontrolü yapmış hem de etkinleştirmiş olursunuz (Kısayol tuşu Ctrl+F3). Bu işlemleri ayrı ayrı da yapabilirsiniz. Kod yazarken okunabilirlik çok önemlidir. Bu geliştirme editörleri tek tuşla bu hassasiyeti sizin için sağlar. Bu tuşun ismi "Pretty Printer"'dır (Kısayol tuşu Shift+F1). Ayarları Yardımcı Programlar dan yapılır. Okunabilirliğin arttırmak için yorum satırları da kullanabiliriz. (*) karakteri satır başında (“) karakteri ise satırın herhangi bir yerinde kullanılır.

Hata Ayıklıyıcı (Debugger):

Program çalışırken hata ayıklama moduna "/h" komutu ile girilir. Programcı, program üzerinde kesme noktası koyarak veya
break username
komutunu kullanarak hata ayıklama moduna girilir. Burada adım adım ilerleme (F5), blok atlayarak ilerleme (F6), bir üst bloğa atlama (F7) ve sonuna kadar ilerleme (F8) seçenekleri mevcuttur. Kod üzerinde değişkenin aldığı değerler yeni modda iken sağ tabloda, eski modda iken alt tabloda gözükür. Yeni modda o anki veriler Excele aktarma seçeneği de mevcuttur.

Paket Hiyerarşisi:

Workbench nesnelerine belli bir gruplama stratejisi uygulanabilir. Bu, paketleme sayesinde olur. Paketler alt paketlerden de oluşabilir. Senaryoya göre hiyerarşi yapısı kurulabilir. Genelde modül bazlı gruplama yapılır. SE21 işlem kodundan da paketler oluşturulur.

Bir sonraki konumuzda SAP'de veri tabanlarından bahsedeceğiz.

Hiç yorum yok: