SAP'de Kariyer.
SAP uzmanlığı yavaş yavaş genişleyen bir meslek haline geldi. Birçok büyük şirket SAP kullanıyor. Dolayısıyla şirketler de harıl harıl Bilgi işlem departmanlarına SAP'de modül bilen ya da diğer departmanlara SAP kullanabilen çalışan arıyor. Çoğu şirketin iş arama özelliklerinde artık "SAP kullanabilen" ibaresini sıklıkla görmeye başladık.
Neden bu kadar çok "SAPci" aranıyor?
Şirketler SAP sayesinde verilerini daha sağlıklı tutarlar ama çalışan için bu durum biraz farklıdır. Çünkü verilerin sağlıklı olabilmesi için bolca veri girişinin yapılması gerekiyor. Bu da çalışana iş yükü olarak geliyor. Bu yüzden SAP bilen insanlar bu şirketler için ön planda tutulmaktadır.
İş süreçleri genelde şirketlerin bilgi işlem departmanlarında belirleniyor, gözden geçiriliyor, düzeltiliyor. Bu departmanda çalışan sayısı genellikle bu bütün süreçlere, bu süreçlerin geliştirmelerine veya mevcut süreçlere bakmaya yetmiyor. Bunun için sadece SAP ile alakalı, danışman şirketlerine başvuruluyor. Dolayısıyla sektörde bir de danışman olarak çalışan insanlar vardır. Buna rağmen hâlâ iş yoğunluğu üst seviyede ve iş gücü açığı vardır. Bunun için günümüzde, hem SAP kullanan şirketler hem de danışmanlık şirketleri, SAP bilen veya öğrenmek isteyen insanları arıyor. Ayrıca her sene onlarca şirketin SAP'ye geçtiğini düşünürsek uzun yıllar boyu bu sektörde çalışan ihtiyacı hiç bitmeyecektir.
Danışman olarak çalışmak nasıl oluyor?
Kariyer olarak bakıldığında SAP üzerinde çalışabilmek için ya SAP kullanan bir şirketin bünyesinde, herhangi bir ya da birden fazla modülden sorumlu olunmalı ya da danışmanlık firmalarından birinde danışman olarak çalışılmalıdır. Günümüzde herhangi bir firmaya bağlı olmadan çalışan danışmanlar da vardır. Danışman olarak çalışma, daha farklı bir mesleki hayattır. Danışman bir haftada, 5 ayrı şirkette, 5 ayrı süreç, tasarım ve sistem görebilir. Danışmanın tecrübesi buna bağlı olarak kısa zamanda çok artar. Genelde bir modül üzerinde kendisini geliştirir. SAP kullanan bir şirketin bünyesinde bir çalışan belli süreçlerin üzerinde uzmanlaşır. Tecrübe, çalıştığı şirketinin verdiği olanaklarla sınırlıdır. Birden fazla modül bilir fakat sadece şirkete lazım olan bilgiyi bilir. Buna bağlı olarak danışman olarak çalışana göre hayatı daha düzenli olur. Yıl boyunca fazla mesai yapmaz. Buna karşın danışmanın mesaileri bol olur. 7 gün boyunca mesai saatleri haricinde herhangi bir saatte çalışabilir. Farklı şehir ve ülkelerde de çalışabilir. Bazı zamanlarda evinden daha çok otellerde kaldığı durumlar da olabilir.
Kimler "SAPci" olabilir?
Genelde üniversite mezunu olan ve orta derecede ingilizce bilen SAP çalışanı olabiliyor. SAP projeleri takımlardan oluşacağı için insanlarla iyi geçinebilme, takım çalışmasına yatkın olma, analitik düşünme yeteneği gibi özelliklerin de olması gerekmektedir.
Genel olarak Endüstri Mühendisleri için SAP'nin her dalı uygun oluyor. Bunun haricinde Bilgisayar, Matematik mühendisleri, Bilgisayar programcılığı gibi yazılım ile alakalı birçok meslek dalı SAP'de yazılım tarafında (ABAP) uygun olabiliyor. SAP'nin sistem ayarlarına, üzerinde bulunduğu sunucunun işletim sistemine, donanımlarına bakım yapan modül (BASIS) için bilgisayar, elektrik ve elektronik mühendisiliği uygun olabiliyor. Iktisat mezunu, FI, CO gibi finans modülleri ile ilgilenebiliyor. Yönetim bilişim sistemleri, Enformatik gibi bilişim ile alakalı dallar da SAP için uygundur.
SAP eğitimi nereden alınır?
Bunun için eğitim merkezleri mevcuttur. 3-4 ay gibi eğitim sürer. Fakat genelde tercih edilen danışmanlık şirketlerinde SAP öğrenmektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder