12 Temmuz 2010 Pazartesi

SPEKT Nedir?

Spekt nedir?

Orjinal ismi "Technical Specification" dur. "Functional Specification", "Program Specification" da denir. Teknik Spekti sistem analistleri (SAP'de modülcü de deriz) tarafından hazırlanır ve program geliştiricilerine (SAP'de genellikle ABAP danışmanları olur) sunulur. Bu dokümanla analistler, geliştiricilerden ne istediğini anlatmış olur.

Spekt neden gerekli?

Analistin hazırladığı spekt dokümanı, istenilen şekilde hazırlandığı taktirde geliştirici için gereken kaynak belgesi olur. Geliştirici, programı yazarken sadece bu belgeye ihtiyaç duyup, analiste sadece program bittiğinde haber verir.
Yapılan geliştirme spekt üzerinden takip edilir. Ek istek olduğu taktirde spekt güncellenir ve yayınlanır. Programın son hali ile spekt uyumlu olduğunda bu belge ileride, program üzerinde çalışacak analistler ve geliştiriciler için de kaynak belgesi olur.

Spekt adımları:

1- Geliştirme özellikleri:

Program ismi:
Başlık:
Program Tipi:
Çalıştırma Modu:
(...)

2- Program işlevi:

3- Seçim ekranı:

4- Seçim seçenekleri, hata yakalama:

5- Veri çekim algoritması, kullanılacak tablolar, fonksiyonlar:

6- Çıktı alanları:

7- Gerekiyorsa veri tabanı gereksinimleri:

8- Gerekiyorsa kullanılacak dosyalar ve dosya tipleri

9- Test verisi ve senaryoları:

10- Analiz yorumları:


SAP de Spekt Nasıl Yazılır?

SAP'de çeşitli geliştirme tipleri vardır. En çok kullanılan geliştirme tipleri, raporlama, çıktı alma, dialog geliştirmeleri, belge işleme ve entegrasyonlardır. Önceikle nasıl bir geliştirme olduğu belirtilip programın giriş ve çıkışları verilmelidir. Örneğin eğer bu geliştirme raporlama ise programın girişi olarak seçim ekranında girilecek alanları, program çıkışında ise raporda olacak kolon isimleri verilir. Kullanılacak alanların teknik isimleri verilir. Veriler hangi tablolardan nasıl çekilir gibi detay bilgiler verilir.

Not: Okuyuculardan gelen yorumlar üzerine bu notu yazma ihtiyacım oldu. TDK'nın sözlüğünde "Spekt", "Spek", "Spec"diye kelimeler yoktur. Bu kelimelere karşılık teknik tarif ve şartname kelimeleri vardır. Ancak SAP ekosisteminde genel olarak "Spekt" kelimesi kullanıldığı için bu şekilde yazdım.

Hiç yorum yok: