28 Haziran 2011 Salı

SAP Geliştirme (Workbench) Ortamları - 3

Veri Öğeleri (Data Elements):

Veri öğeleri SAP için temel bir veri tipidir. Program yazarken, tablo veya yapı oluştururken veriler tanımlarız. Bu verileri tanımlama esnasında tam sayı, karakter gibi bir veri türüne bağlamak isteriz. SAP'de bu görevi çoğunlukla veri öğeleri üstlenir.

Veri öğeleri tanımlarken ismi, tanımı ve alan isimleri veririz. Veri türü ve uzunluğu "Domain" ya da ABAP dilinin tanıdığı ön tanımlı temel veri türü ile belirleriz. Ayrıca bu tanımlanan veri öğesine "Arama yardımı" da istersek verebiliriz. Eğer yine istenirse bu veri türünün ne işe yaradığı, nerede kullanıldığı gibi bilgileri dokümantasyon bölümüne girebiliriz.Veri öğesi için girilen bütün metinlere çeviri yapmak da mümkündür.

Tablo - Veri öğesi - Domain ilişkisi


Tablo Tipi:

Tablo tipi bir yapı verilerek oluşturulan ABAP sözlük tablo tipidir. Kodlama içinde de dahili tablo tanımlama için kullanılır.

Tablonun görevine göre erişim tipi seçilir. Erişim tipleri; standart, sıralı, hash, index ya da belirsiz olarak seçebiliriz.

En son olarak anahtar alanlar tanımlanır ve tablo tipimiz hazır olur.

Tip grubu:

Aynı zamanda tip havuzu da denir. Burada tanımlanacak tipler kod olarak yazılır ve program yazarken bu havuz kullanılır. Tip havuzunu birçok programda da kullanılır. Böylece kod tasarrufu sağlanmış olur.

Etki Alanı (Domain) :

Domainlerin veri öğelerine atanan veri tipleri olduğunu yukarıda görmüştük. Domainler tek başlarına veri tanımlaması için kullanılamazlar. Ancak bir veri öğesine bağlanabilirler. Domainler ise temel ABAP veri tipleri üzerine kurulur. Burada bu domaine atanacak verinin alabileceği değerleri sınırlandırabiliriz. 2 yöntem vardır. Birincisi sabit değer vermektir. İkincisi ise anahtar alanı bu domaine atanmış bir veri öğesi olan bir tablo vermektir. Böylece bu domaine atanmış bir veri öğesinin alabileceği değer tablodaki değerler ile sınırlandırılmış olur.

Örnek bir Domain - Veri Öğesi - Tablo ataması:

Bu örnekte alanların veri tipi ve uzunluğu daima uyumludur.

Arama Yardımı (Search Help):

Arama yardımı R/3 sisteminin standart fonksiyonlarındandır. F4 tuşu bu amaç için kullanılır. Böylece kullanıcı, F4 bastığı alanın alabileceği değerleri bir liste halinde görür.

2 tür arama yardımı vardır: Temel arama yardımı, kollectif arama yardımı. Kollektif arama yardımı, temel arama yardımlarından oluşur. Temel arama yardımı tablo ve o tablonun alanları üzerinde kurulur. Bu şekilde istenen değerleri arama yardımında görürüz.

Örnek: İkincil anahtarlar sayesinde arama yardımı şeması.

Kilit nesneleri (Lock Objects):

R/3 sisteminde bütün kullanıcılar aynı işleme aynı anda ulaşabilir. Bazen bu durum çakışmalara neden olur. Hangi işlemin geçerli olması gerektiğini sistem tayin edemez. Bu yüzden kilit nesneleri kullanılır. Böylece bir kullanıcı bir veri tabanına erişim sağlarken bir başka kullanıcı o veri tabanına erişmek isterse bu kilit nesnesi ile karşılaşır ve hata alır. Sonuç olarak veri kaybı yaşanmaz.

Kilit nesnesini oluşturduktan sonra sistem iki tane fonksiyon üretir. Bu fonksiyonlar kilitlemeyi ve kilidi kaldırmayı sağlarlar.

Hiç yorum yok: