21 Mayıs 2014 Çarşamba

SAP Sistemine Giriş


SAP GUI Çeşitleri

Daha önce bahsettiğimiz 3 seviyeli SAP mimarisindeki son seviye olan sunum katmanı, SAP sisteminin kullanıcıya gözüken kısmıdır. Bu katmana SAP Graphical User Interface (SAP GUI) denir. SAP GUI ile kullanıcı, veri girebilir veya görüntüleyebilir.
SAP GUI programı birçok platformda çalışabilmektedir. Farklı platformalarda aynı kullanıma sahip olduğundan bir platforma alışık olan kullanıcılar diğer platformlara da hemen adapte olabiliyorlar. Platform özelliği taşıyan GUI özellikleri ise platformlar arası gözüken farklılıklardır. Uygulama katmanı ile sunum katmanı arasında oluşan veri akışı, KB’lar seviyesindedir. Böylece SAP GUI kullanımı WAN’lar üzerinden gerçekleşebilmektedir.
SAP GUI çeşitleri aşağıdaki gibidir:
  • SAP GUI for Windows
  • SAP GUI for Java
  • SAP GUI for HTML
En yaygın kullanılan çeşit SAP GUI for Windows’tur. Microsoft Windows işletim sistemlerinde çalışmaktadır. C ve C++ yazılım dilleri kullanılmıştır.
SAP GUI for Java, java yazılım dili kullanarak yazılmış, platform bağımsız bir SAP GUI çeşididir.
Bu 2 çeşit de son kullanıcı pclerine ve terminal sunucularına yüklenebilir.
SAP GUI for HTML ise, sunucu tarafında Internet Transaction Server (ITS) ile istemci tarafında Web Browser’ın birleşmesinden oluşur. ITS, SAP Web Uygulama Sunucu’nda SAP GUI den gelen veri akışını HTML’e dönüştürür. SAP GUI for HTML’in en büyük avantajı kuruluma ihtiyaç duymamasıdır. Bunun için bir browser yeterli olacaktır. Genel tecrübeye göre Microsoft Internet Explorer uygun oluyor fakat Internet Explorer’ın son sürümü pek kullanılamıyor. Bunun nedeni, yeni gelen browserın SAP GUI for HTML ile uyumsuzluklarla karşılaşılması olmaktadır. SAP, bunun için yeni güncellemeler ile uyumsuzlukları gidermektedir ancak bu durum, biraz vakit almaktadır. SAP GUI for HTML’de, SAP’nin tüm fonksiyonları yoktur ancak kullanıcıların ihtiyaçlarını çoğu karşılanır.
Detaylı bilgi için SAP’nin aşağıdaki sunduğu notları inceleyebilirsiniz:
66971 - Supported SAP GUI platforms.
314568 - SAP GUI for HTML functionality / Limitations / Sp. Behaviour
146505 - SAP GUI for the Java environment (Platform Independent GUI)

Not: SAP notları, SAP ürünleri için işlevler, kullanım notları ve düzeltmelerden oluşur.  Notlara SAP Service Marketplace’ten S-User (partner kullanıcıları) kullanıcılarıyla erişebiliyoruz: http://service.sap.com/notes


SAP Sistemine Giriş (SAP Logon)

SAP GUI programına giriş yapmak için, bu programla beraber gelen SAP Logon programı kullanılır. Burada erişim sağlanabilecek sistemler liste halinde bulunur. Bu listeye SAP sistemine logon olunan PC üzerindeki saplogon.ini dosyasından erişilir.



SAP sistemine giriş yaptığınızda karşınıza kullanıcı ve şifre ekranı gelmektedir. Eğer Single Sign-On hizmeti varsa bu girişi yapmaya gerek olmayacaktır. Bunun yanında üst birim girişi mevcuttur. Genelde kullanıcı ön tanımlı üst birime girer.
Üst birim, SAP sisteminde bir şirkete denk gelmektedir. Böylece bir SAP sisteminde birden fazla üst birim ile birden fazla firma temsil edilir. Fakat günümüzde, farklı amaçlar için de çoklu üst birim stratejileri kullanılmaktadır. Bu konuya daha sonra  tekrar değineceğiz. Üst birim bilgisi SAP sistemininin kullandığı veri tabanlarında anahtar alan olarak kullanılır. Böylece başka üst birimlere ait bilgliler erişilemez.
Bir diğer logon seçimi dil bilgisidir. SAP, birçok dil için destek vermektedir.
Yeni parola tuşu ile yeni parola girilir.
Sistem yöneticisi bu giriş ekranına ek metin de girebilir. Detaylı bilgi için 205487 nolu nota bakabilirsiniz.

Kullanıcı bilgisi, kullanıcı ana veri kayıtlarında bulunur ve üst birim bazındadır. Bir üst birimde olup diğer üst birimde olmayabilir, dolayısıyla diğer üst birime bu kullanıcı ile logon olunamaz.
SAP sisteminde aynı kullanıcı ile birden fazla giriş yapıldığında bunun kaydı tutulur. Bunun nedeni hem güvenliği sağlamak hem de lisans takibi yapabilmektir.
Kullanıcı giriş yaptıktan sonra yeni şifre tanımlar çünkü ilk girişte kendisine verilen şifre tek kullanımlıktır. Güvenlik sebebiyle kulanıcının dönemsel olarak şifresini değiştirmesi uygun olacaktır.

Ekran Yapısı

Sisteme başarıyla giriş yaptıktan sonra karşımıza "SAP Easy Access" ekranı gelir. Ekranın sol tarafında ağaç yapısında menü bulunmaktadır. Sağ kısmında ise şirketin logosu bulunur. Burada sistem yöneticisi  gerekli değişiklikleri yapar.


Sahip olduğumuz kullanıcının verilerini değiştirmek için, Sistem -> Kullanıcı Değerleri -> Kişisel Veriler adımını kullanıyoruz. Burada bazı varsayılan değerleri değiştirebiliriz.

SAP ekranlarında şu elemanlar bulunabilir:
  • Menu bar, standart toolbar, title bar, uygulama toolbarı, status bar
  • Komut alanı
  • Sekme sayfaları
  • Seçme kutuları, giriş alanları

Komut alanına ekranlara erişmek için işlem kodu girilir. Örneğin yukarıdaki örnekte kişisel verilere menuden ulaşmak yerine komut alanına "SU3" işlem kodu yazılıp "Enter" tuşuna basabilirdik. Aynı ekran karşımıza çıkacaktır. İşlem kodunun çeşitli bulma yöntemleri vardır. Genel menüden işleme girdikten sonra status barda işlem kodu gözükür veya menüden Sistem -> Durum adımından işlem kodu bilgisine ulaşabiliriz.

  • Menu bar ekranın en üstünde bulunur. Aşağıya doğru açılır. Uygulamaya göre değişkenlikler gösterir.
  • Standart toolbar her SAP ekranında mevcuttur. Tuşların yeri sabittir ancak uygulama bazlı aktifliği değişebilir. Her tuşun kendine özgü fonksiyon kodu bulunmaktadır.
  • Title bar, o ekrandaki uygulamanın başlığını verir.
  • Uygulama toolbarı uygulamaya özgü tuşları barındırır.
  • Status bar, mevcut sistemin durumunu gösterir. Uyarı ve hata mesajlarını da gösterir.
  • Seçme kutuları ile bağımsız seçimler yapabiliriz.
  • Radyo tuşları ile radyo grubu içerisinden sadece bir seçim yapabiliriz.
  • Sekmeler birçok alt ekranı düzenler.
  • Giriş elemanları ve tuşlar, ekranın diğer elemanlarıdır.


Sistemden çıkma (SAP Log-off)

SAP sisteminde işimiz bittiğinde sistemden çıkmamız gerekmektedir. Bunu farklı yöntemlerle gerçekleştirebiliriz.


  1. Sistem -> Oturumu kapat. Onay mesajına olumlu cevap verildiği taktirde tüm ekranlar kapanır.
  1. Komut satırına "/nend" yazdığımızda aktif ekran, "/nex" yazdığımızda tüm ekranlar onay mesajı çıkmadan kapanır. Bu yüzden kaydedilmemiş veriler kaybolabilir.
  2. Alt+F4 veya sol üstteki çarpı işareti ile çıkış yapılır. Tüm ekranlar tek tek bu şekilde kapatılır. Son ekran  kapanmadan önce onay mesajı gelir. Olumlu cevap verildiği taktirde  son ekran da kapanır.


Hiç yorum yok: