8 Temmuz 2010 Perşembe

ABAP Nedir?

ABAP

ABAP (Advanced Business Application Programming), Alman yazılım şirketi SAP AG tarfından geliştirilen üst seviye bir nesne tabanlı programlama dilidir. SAP'ın, iş uygulamaları geliştirmek için kullanılan son zamanlarda java'nın da içerisinde kendine yer bulduğu NetWeaver platformunun parçası olan Web Uygulama Sunucu'sunu programlama için kullanılır.

Kimler ABAP yazabilir?

ABAP temel veritabanı seviyesinden yüksek seviyeli bir soyutlama sağlayan mantıksal veritabanı kavramını içeren ilk dillerden biridir.
ABAP proglama dili ilk olarak geliştiriciler tarafından SAP R/3 platformunu geliştirmek için kullanıldı. SAP müşterileri ABAP'ı, müşterilerin özel raporlar ve arayüzler geliştirebilecekleri SAP uygulamaları geliştirmek için kullanmayı tasarlıyorlardı.
Yazılımcılar için öğrenmesi oldukça kolaydır fakat yazılımcı olmayanlar için direkt kullanılabilecek bir araç değildir. ABAP programları oluşturabilmek için ilişkisel veritabanı tasarımı ve tercihen nesne odaklı kavram bilgisini içeren programlama yetenekleri gereklidir.

ABAP Nerede Çalışır?

Tüm ABAP programları SAP veritabanında bulunur. Java ve C++ programları gibi ayrı dış dosyalarda depolanmazlar. ABAP programları, SAP çekirdeğinin(kernel) parçası olan çalışma zamanı sisteminin kontrolü altında çalışırlar. Çalışma zamanı sistemi ABAP ifadelerini işlemekten, ekranların akış mantığını kontrol etmekten ve olaylara(kullanıcının ekran butonuna tıklaması gibi) cevap vermekten sorumludur. ABAP çalışma zamanı sisteminin anahtar bileşenlerinden biri, veritabanından bağımsız ABAP ifadelerini("open sql") tabanda yer alan dbms(veri tabanı yönetim sistemi) in anlayabileceği ifadelere("native sql") çeviren veritabanı arayüzüdür. Veri tabanı arayüzü, ABAP programları adına, ilişkisel veri tabanıyla olan tüm iletişimi ele alır, aynı zamanda uygulama sunucusunun yerleşik belleğinde sık erişilen veriyi ara belleğe almak gibi ekstra özellikler içerir.
SAP'nin üç farklı katman vardır. Bunlar sunum katmanı(gui), uygulama katmanı(programlar bunun üstünde çalışır) ve kullanıcının hazırladığı durumlardan ve son kullanıcının sunum katmanından verdiği komutlardan tüm verinin kazanıldığı ve depolandığı veri tabanı katmanıdır.

ABAP ile SAP Üst Birimleri arasındaki bağlantı nedir?

SAP'de temel olarak 3 üst birim sistemi vardır: Geliştirme, Test, Canlı. ABAP kodları geliştirme sisteminde yazılır. Test sisteminde kontrol edilir. Onaylanırsa kodlar canlı sisteme taşınır. Kodların performans testi için gerekirse canlı sistemi ile aynı özellikleri olan bir sunucuda kalite sistemi adı altında bir üst birim daha açılır. Belirli periyodlarda canlı sisteminden veriler kalite sistemine kopyalanır. Zaman geçtikçe yeni geliştirmelerin testleri kalite sisteminde yapıldığı için daha önce kululmuş olan test sistemi önemini yitirir ve kapatılır. Artık kalite sistemi test sisteminin yerine geçmiş olur. Böyle olmaması için bazı projelerde sistem tasarımı Geliştirme-Kalite/Test-Canlı şeklinde yapılır.
Bazı projelerde ise Geliştirme ve Test üst birimleri aynı sunucuda olabilir. ABAP nesneleri (Workbench) sunucu bazında tutulduğu için geliştirme sisteminde yazılan kodlar, oluşturulan tablolar vs. test sisteminde de geçerli olur. Sadece üst birim bağımlı olan tablolardaki (Tabloda MANDT alanı varsa) veriler, uyarlamalar farklıdır. Yine aynı şekilde test sisteminde onaylanan kodlar canlı sisteme taşınır.

Hiç yorum yok: